KOKĮ ŠAMPANĄ PATIEKTI VESTUVĖSE?
Šampanas yra tas gėrimas, kuris vestuvėse yra must have. Apskritai šampanas yra numeris vienas bet kokios šventėje, kuomet yra kažkas minima, švenčiama ar sveikinama. Šampano taurė tai lyg pergalės simbolis, kuomet ji yra keliama už kažką. Už laimėjimus, pasiekimus, pergales, meilę ar naujo gyvenimo pradžią. Tačiau šampano, kaip ir kitų alkoholinių gėrimų, pasirinkimas yra itin platus, o norint pasirinkti tinkamą gėrimo rūšį reikėtų būti tikru ekspertu. Taigi, koks šampanas dera su jūros gėrybėmis? O koks su desertais? Įsiminę šiuos patarimus jūs tapsite tikru šampano ekspertu!
Šampanas ar putojantis vynas?
Visų pirma, mes norėtumėme jus supažindinti su dvejomis sąvokomis: „šampanas“ ir „putojantis vynas“ bei paaiškinti kuo jos skiriasi. Šampanas iš esmės ir yra putojantis vynas, tačiau ne visi putojantys vynai gali būti vadinami šampanu. Šampanu galime vadinti tik tą putojanti vyną, kuris yra pagamintas Prancūzijos Šampanės provincijoje ir tai yra įtvirtinta Europos Sąjungos saugomų kilmės nuorodų taisyklėse. Panašaus tipo vynas, kuris yra gaminamas kituose regionuose bei šalyse turėtų būti vadinamas ne šampanu, o putojančiu vynu.
[sp] fotografija nuotrauka
Šampanų rūšys – kokį rinktis?
Norime jus supažindinti su pagrindinėmis šampanų rūšimis, kurios dažniausiai yra tiekiamos per vestuves:
• Extra Brut arba Most Brut – taip vadinama pati sausiausia šampano rūšis, kurioje yra mažiausiai cukraus.
• Brut – skonis yra sausas, be jokio saldumo pojūčio.
• Brut – Rose – tai tas pats briutas – sausas šampanas, tačiau jame yra vaisių užuominų, kadangi jis fermentuojamas su vynuogių odelėmis arba maišomas su raudonu vynu. Jis gali būti vaisių ar uogų aromato, pavyzdžiui vyšnių ar braškių.
• Extra Dry – cukraus kiekis jame yra didesnis, todėl jaučiamas šioks toks salstelėjimas.
• Sec – šios rūšies šampanas yra laikomas sausu, skonis taip pat yra sausas, tačiau burnoje galima jausti išliekantį saldų poskonį.
• Demi Sec – tai šiek tiek saldus šampanas.
• Doux – ši šampano rūšis pasižymi dideliu cukraus kiekiu, todėl šampanas yra labai saldus.
Kadangi jau išsiaiškinome koks šampanas kokį cukraus kiekį savyje slepia ir apskritai kokios pagrindinės šampanų rūšys egzistuoja, laikas susipažinti su keletu derinimo taisyklių ir sužinoti koks šampanas su kokiu maistu dera geriausiai!
• Jūros gėrybės. Most – Brut ir Ekstra – Brut šampanas dažniausiai savyje turi kriaušių, persikų ar obuolių užuominas, na o vaisių mišinys puikiai dera su jūros gėrybėmis. Ypatingai su šukutėmis, austrėmis, balta žuvimi ar suši.
• Vaisiai, daržovės, pikantiški patiekalai. Brut – Rose šampanas, turintis savyje braškių, aviečių ar vyšnių aromatą puikiai derės ir su vaisias, ir daržovėmis ar pikantiškais patiekalais.
• Vištiena. Prie patiekalų, kurie yra gaminami iš naminių paukščių, tokių kaip vištiena, kalakutiena ar antiena puikiai tiks universalaus skonio šampanas. Drąsiai galite rinktis vieną iš Brut kategorijos šampano rūšį. Ji dera beveik su visais paukštienos patiekalais.
• Raudona mėsa. Norint pabrėžti intensyvų ėrienos ar jautienos skonį rinkitės Eksta – Brut arba Brut – Rose šampaną.
• Desertai. Jeigu galvojate, jog saldžiam desertui yra būtina ypač sauso šampano atsvara – jūs klystate. Tai tik mitas. Pjaunant vestuvinį tortą rinkitės saldesnį šampaną, pavyzdžiui Demi – Sec arba Doux šampaną.