8 PROFESIONALO PATARIMAI: KAIP IŠSIRINKTI VESTUVIŲ MENIU

Vestuvių šventė – tai ne tik graži suknelė ir geras fotografas, o taip pat ir šventė jūsų svečiams, kuriuos norėjote matyti būtent šią ypatingą dieną. Jie labiausiai atsimins… vestuvių puotą. Giminaičiai metų metus aptarinės kaip pas jus buvo skanu, ar užtenko maisto ir kokio dydžio buvo tortas. Kaip neprašauti? Mums pataria restorano “Natali” įkūrėja Natalija Ignatjeva.
Nuotrauka: Eva Grin Photography
1. Žinokite, kiek žmonių
Pirmiausia, pradedant planuoti vestuves, žinokite, bent apytikslį žmonių skaičių. Nuo to priklausys šventės vieta, stalų išdėstymas ir maisto kiekis.
2. Kokia trukmė?
Tai irgi labai svarbu, nes nuo vestuvių trukmės priklauso KIEK reikės maisto, o tuomet galima planuoti ir kokius patiekalus pasirinkti. Jeigu vestuvės prasideda anksčiau – svečiams reikėtų patiekti du karštus patiekalus, o jei vėlai – užteks ir vieno.
3. Degustuokite!
Save gerbiantys restoranai, taip ir restoranas “Natali” rekomenduoja jauniesiems paragauti ką jie užsako. Tam suteikiame 50% nuolaidą ir garantuojame, jog tai, ką jie ragaus, bus patiekta absoliučiai taip pat ir per vestuves.
4. Koks kiekis?
Palikite jį tiksliai apskaičiuoti restorano darbuotojams arba maisto tiekėjams. Turime specialias formules, pagal kurias apskaičiuojame kiek ko kaip reikia. Daug kas priklauso nuo serviravimo – jeigu stalas vienas, tuomet reikės didesnių šaltų užkandžių porcijų, bet mažiau, o jei daug apvalių stalų – tuomet nešime daugiau porcijų.
5. Kaina atspindi kokybę
Kad ir kaip gaila nuvilti, bet noriu pabrėžti, jog stebuklų nebūna ir pigiai skanaus bei gausaus maisto negausite. Jeigu norite svečius pavaišinti ne tik balta mišraine, pigiau 30-40 Eur žmogui neišsisuksite.
6. Ieškokite rekomendacijų
Geriausiai sužinoti ar verta užsisakinėti restoraną yra atsiliepimai. Skaitykite visas įmanomas rekomendacijas, forumus ir klausinėkite pažįstamų.
7. Aptarnavimas
Iškart susitarkite kaip bus aptarnaujama ir kiek padavėjų bus skirta. Jeigu vestuvių šventė vyks prie apvalių stalų, rekomenduoju, jog būtų po padavėją kiekvienam stalui.
8. Išsakykite lūkesčius
Iškart pasakykite ko norėsite: gal išskirtinių patiekalų, susitarkite dėl papuošimų, reikalingos aparatūros ar kitų dalykų.
Keletas idėjų, KOKĮ MAISTĄ GAMINTI LAUKE PER VESTUVES
Originalumo ieškantys jaunavedžiai vis dažniau svečius pakviečia švęsti palapinėje, o gardžiausius patiekalus pakviečia pasiimti iš… maisto vagonėlių ar čia pat gryname ore gaminančių maisto šefų. Maisto gaminimas lauke gali būti papildoma pramoga, nes tai išvilioja visus iš uždarų patalpų, kviečia įkvėpti ne tik gryno oro, bet ir viliojančio gaminamo maisto aromato. Užkandžių gaminimas lauke dideliam skaičiui žmonių tampa savotiška atrakcija. Tad kokį maistą galima pagaminti lauke per vestuves?
Iš pagarbos dažniausiai lauke kepamam maistui turime paminėti šašlykus. Šiltuoju metų laiku svečių tokiu patiekalu nenustebinsite, nes šašlykai dažnam tampa savaitgalio pietumis ar vakariene. Kad būtų įvairovės, kepkite ne tik kiaulienos, bet ir kitos mėsos šašlykus. O jei vestuvės planuojamos žiemą, tuomet šašlykai bus puikus patiekalas jų išsiilgusiems.
- Pica. Idealiai tiks, jei švęsite itališko stiliaus vestuves. Galima išsikviesti picų meistrus su specialiomis krosnimis, kurios kurenamos malkomis ir tai picoms suteikia gardaus aromato. Ieškantys labai originalių sprendimų gali pasiūlyti svečiams patiems susikurti picų skonius.
- Desertui – kepti obuoliai su cinamonu. Jei vestuves švęsite rudenį, būtinai pasirinkite šį skanėstą. Kepamų obuolių bei cinamono kvapas tobulai įsilies į rudeniškų vestuvių aurą. Ant grotelių kepti vaisiai skirti ne tik smaližiams. Ypač gardūs bus mangai, ananasai, persikai, nektarinai, avokadai, net arbūzai.
- Kepsniai ant grotelių. Sakysite, kad įprasta? Bet tuos pačius įprastus kepsnius galite patiekti neįprastai ar panaudoti nekasdienius receptus. Naudokite skirtingą mėsą: kiaulieną, paukštieną, jautieną, avieną. Patiekite ją su netradiciniais padažais, kurie kepsniui suteiks savitą, išskirtinį skonį.
- Ant grotelių keptos daržovės mėgiamos daugelio. Svarbu jų nesudeginti. Rinkitės saldžiąsias paprikas, baklažanus, cukinijas, morkas, bulves, moliūgus ar kukurūzų burbuoles.
- Žuvį kepti lauke nėra lengva, bet jei kiekvieną gabaliuką suvyniosite į foliją, tuomet ir gaminti bus paprasčiau, ir patiekti – lengviau.
- Vegetarams pasiūlykite kepto varškės sūrio. Gausiai pabarstykite norimų prieskonių, vyniokite į foliją ir kepkite ant grotelių.
- Krevetės, moliuskai, sraigės, midijos, austrės – tikriems gurmanams.
- Šiuolaikiniai maisto tiekėjai turi milžiniškas keptuves, patyrusius šefus, kurie gali pagaminti tradicinę ispanišką paelją su kuo tik norite ir pavaišinti per šimtą svečių!
- Gerai jau gerai – nė iš vietos be burgerių! Galite kepti patys, galite pasikviesti maisto vagonėlį ant ratų ir mėgautis gardžiausiais mėsainiais.
- “Fish and Chips” – tešloje kepta žuvis su bulvytėmis puikus užkandis dienos metu, kol jaunavedžiai fotografuojasi, o svečiai jų kantriai laukia.
- Plovas. Lietuviškas paeljos variantas, bet gali būti sotesnes, lipnesnis ar net aštresnis.