Vestuvių tendencijos: vintage detalės ir sezoninis meniu
„Vestuvių šventė privalo nustebinti ir sukurti paslapties atmosferą, kitaip ji – ne iki galo išbaigta,“ – tai ne kartą akcentavo pasaulyje žinomas dizaineris ir garsenybių vestuvinių suknelių kūrėjas Elie Saab. Kad šventė tikrai pavyktų ir paliktų įspūdį, paplušėti tenka ne tik vestuvių organizatoriams, bet ir floristams, dekoratoriams bei maisto tiekėjams, kurie tiesiog privalo žinoti visas vestuvių naujoves ir adaptuoti tai vietinei rinkai. Anot profesionalų, šiais metais būsimi jaunavedžiai turėtų rengti prabangias, bet subtiliai rafinuotas vestuves, kuriose pagrindiniu akcentu taptų detalės.
Svarbiausia – emocijos
„Kuriant savo vestuvių istoriją geriausia pradėti nuo abstrakčių idėjų, pavienių šventės epizodų dėliojimo: vestuvės lauke ar viduje, su pusšimčiu ar daugiau svečių, muzika – švelnūs fortepijono garsai ar didžėjus, sukantis plokšteles, lietuviška ar įmantresnė virtuvė. Net ir nedidelei šventei galima parinkti vieną kitą drąsesnį sprendimą: netradicinis patiekalas, kruopštus svečių stalo dekoras, galima pasitelkti fantaziją net išdėliojant šventės erdvių planą“, – teigia „Viči Catering“ maisto kokybės vadovas Algirdas Furmanavičius.
Net jei rinksitės klasikines, kuklias vestuves, į kurias nesiruošiate investuoti apvalios sumos, šventę galima ištobulinti taip, kad kiekvienas akcentas sukurtų tobulą nuotaiką. Kuklioms mažoms vestuvėms tviskanti prabanga netiks, bet švaros ir grakštumo pojūtis neleis šventei stokoti iškilmingo tono. „Svarbiausia – tikros emocijos! Jokių privalomų scenarijų, vakaro vedėjų, dirbtinių pagraudenimų, sintetinių staltiesių, blizgančių kėdžių užvalkalų ir plastiko taurių”, – sako vestuvių planuotoja Laura Vagonė.
Trijų aukštų tortai – nepopuliarūs
Anot jos, tradicinėms lietuviškoms vestuvėms įgaunant naujų formų, keičiasi ir vestuvių meniu tendencijos: svarbus tampa maisto produktų sezoniškumas, ant stalo vis dažniau tiekiama tai, ką galima rasti sode ir darže, lietuviškame ūkyje, miške ar vandens telkiniuose. Net lietuviška mišrainė vėl grįžta ant vestuvių stalų, bet jos pateikimas primena mažus meno kūrinius.
„Jau nepamenu, kada esame sulaukę prašymo pagaminti trijų aukštų tortą arba stalą nukloti valgiais taip, kad užtektų trims dienoms. Pastaruoju metu tik penktadalis porų šventei užsako tortą, likusieji renkasi kur kas stilingiau atrodančius puošnius pyragaičius, – pasakoja A. Furmanavičius. – Neseniai saldžius patiekalus užsakinėjusi jaunamartė teiravosi, koks tortas gražiai atrodytų ant žaismingų retro stiliaus vestuvių stalo, bet iškart buvo aišku, kad tokiose vestuvėse didelis baltas tortas visai netinka. Po kelių valandų diskusijų galiausiai nusprendėme tiekti ne tortą, o spalvingus keksiukus. Pateikėme pavyzdžių, kaip tai atrodys, suderinome pyragėlių dydį, spalvą ir… keksiukai tapo svarbiu stilingos šventės akcentu“.
Vestuvėms – filmo akcentai
Pasak L. Vagonės, sufleruoti šventės nuotaiką gali ir filmo „Didysis Getsbis“ stilistika – džiazas, blizgios suknelės, svaigus malonumas. Vintage stilius įgauna antrą kvėpavimą: skirtingų epochų baldai, mediniai stalai, skirtingos antikvarinės lėkštės ir taurės, krištolo šviestuvai medžiuose, nertos močiučių staltiesės ir siuvinėtos servetėlės, iš bobutės indaujos ištrauktos saldaininės ir įvairaus dydžio lemputės. Vestuvių dekore vyraus sezoninės lauko gėlės ir uogos bei vaikystės skonį primenantys saldumynai.
Rengiant didesnes puotas specialistai rekomenduoja degustacines vakarienes, kad visi pageidavimai būtų įvykdyti 100 proc. ir svarbią dieną neliktų vietos nemaloniems siurprizams. Anot A. Furmanavičiaus, kartu su jaunavedžiais šventės idėja gryninama tol, kol randamas tobulas variantas, nes šventės nuotaiką kuria ne tik muzikantai ar šilkinės staltiesės, bet ir patiekalai. Maistas pirmiausia valgomas akimis, jis turi būti natūralus, šviežias, į lėkštę atkeliavęs tiesiai „nuo virėjo peilio“, atrodyti estetiškai, subtiliai, bet kartu – puošti stalą, tad patiekalų gamybai naudojamos naujausios technologijos, o dekorui – natūralūs akcentai iš gamtos: miško samanos, akmenys, dirbtinis rūkas, valgomos gėlės ir net tikras auksas.
„Vestuvių organizatoriai idealiai atliks savo pareigą, jeigu konsultacijų su jaunaisiais metu aptars ne tik meniu ypatumus, bet padės susiorientuoti ir renkantis taurių aukštį arba staltiesės raštą – kuriant vestuves nėra nereikšmingų smulkmenų, o jos kasmet kinta, – sako „Viči Catering“ maisto kokybės vadovas. – Kad ir kokių vestuvių tikitės – mažų ir kuklių ar didelių ir pritrenkiančių – fantazuoti privaloma. Jeigu paskutinį žodį atiduosite patyrusiems švenčių organizatoriams, jie padės visus jūsų sumanytus elementus apjungti į vieną, nepamirštamą finalinį vestuvių akordą.“